Ja paskatās statistiski, tad pagājušā gadsimta 60.–80. gados, lielākā daļa daudzdzīvokļu māju tika celtas ar mazām virtuvēm, vidēji 7-10 kvadrātmetri. Tas nozīmē, ka virtuves iekārtai atvēlētais sienas garums vidēji svārstās no 2-4 metriem.
Ļoģiski rodas jautājums- kā iekārtot šo mazo virtuvīti, lai tā būtu ērta, gaumīga un vizuāli plašāka?
Mazas virtuves dizains
Galvenais priekšnosacījums ir minimālisms krāsās, rakstos un mēbelēs. Izvēloties virtuves iekārtas, labāk priekšroku dot vienkrāsainām fasādēm, izvairoties no lieliem, izteiksmīgiem rakstiem un zīmējumiem. Skapīšus jācenšas izvēlēties pēc iespējas funkcionālākus, piemēram, atvilktnēs un grozu sistēmās var salikt krietni vairāk, kā parastajos skapīšos, kā arī atvilktnes saturs ir vieglāk pārredzams, radot lielāku kārtību virtuvē. Eleganti un viegli izskatās virtuves no balta glancēta materiāla. Tā ir viena no iespējām, kā piešķirt virtuvei plašumu.




Tomēr tas nenozīmē, ka virtuvei ir jābūt tikai un vienīgi baltai, kā jau minēju augstāk, šī ir viena no iespējām. Mazā virtuvē nav jābaidās no košiem akcentiem, kas var būt izmantoti, kā virtuves fasādēs, tā arī tehnikā, sienas krāsās, aksesuāros: gleznās, žalūzijās, krēslos, vāzēs, burciņās, groziņos, kā arī citos virtuves piederumos.
















Neslēp podus un pannas
Mazas virtuves optimizēšanai, labāk pannas, podus un burciņas izvietot viegli un ērti pieejamā vietā. Pannas un podus var pakārt, savukārt burciņas un grozus var salikt pa plauktiem. Šādā veidā var iegūt vairāk vietas skapīšos un piedot virtuvei īpašu šarmu. Tomēr pie šāda dizaina ir jāievēro viens priekšnoteikums- kārtība it visā. Pretējā gadījumā virtuve izskatīsies nevīžīga.
Kompaktas virtuves ierīces
Mūsdienās tehnikas ražotāji piedāvā plašu klāstu elektronisko ierīču, tai skaitā arī mazas un kompaktas, kā, piemēram, divriņķu plīts virsmas, pabūvējamus ledusskapjus, saldētavas un mazas, pārnēsājamas elektriskās cepeškrāsnis. Ar šīm priekšrocībām, ko sniedz tehnikas dažādība, var panākt, ka arī ļoti maza virtuve būs funkcionāla.
Izveido ēšanai paradzētu zonu
Tās parasti ir lielas galvassāpes, kad nonāk līdz šai tēmai- kur novietot ēdamgaldu? Tā kā vietas ir maz, vislabāk noderēs salokāmi virtuves galdi. Tie netraucē ikdienas darbos, tomēr sniedz iespēju paēst pie tā, kad viss ir pagatavots un gatavs baudīšanai. Ja salokāmais galdiņš nav īsti pa gaumei, kā alternatīvu var izmantot palodzes un mazas letes.






Ja šis raksts Tev bija noderīgs, padalies ar saviem draugiem, nospiežot ieteikt pogu.
Uz tikšanos jaunā rakstā,
Loti interesanti.